Uzbekistan - Putovanie Strednou Áziou

Destinácia: Uzbekistan
Kód zájazdu: 1238684
Cena od: 1 600 €
Príplatky od: 750 €
Poznávacie zájazdy

Výber termínu

29.03.2024 9 dní 1 600 € +750 € odlet: Budapešť letecká
01.05.2024 9 dní 1 600 € +750 € odlet: Budapešť letecká

Popis zájazdu



Ak Vás láka Hodvábna cesta, ktorá po stáročia spájala Áziu s Európou, máme  pre Vás pripravený jeden fantastický, ORIENT-om voňajúci poznávací zájazd.

Vyberieme sa po stopách dávnych karaván tam, kde ožíval orientálny bazár s tými najexotickejšími tovarmi, hodvábom, ovocím a koreninami. Veď v časoch minulých tadiaľto kráčal aj slávny Marco Polo.
Dnešný Uzbekistan bol srdcom Timurovej (Tamerlánovej) ríše, rodiskom zakladateľa modernej medicíny Avicennu, ale aj slávneho astronóma Ulugbeka.
Krajina je známa kvalitnou bavlnou. Bavlníkové polia uvidíte všade okolo seba. Bavlna doteraz tvorí hlavný exportný artikel, aj keď na druhej strane je jej pestovanie príčinou vysychania Aralského jazera.
A čo je v Uzbekistane, okrem nádherných historických pamiatok, ešte zaujímavé? Predsa veľmi príjemní ľudia. V pohode sa dohodnete rusky, alebo pri tej mladšej generácii hlavne anglicky.

UZBEKISTAN - dnes už samostatný štát v Strednej Ázii bol v minulom storočí súčasťou Sovietskeho zväzu. My však budeme obdivovať pre nás možno až "exotické" starobylé mestá a miesta, ktoré svoje najlepšie časy zažili hlavne vďaka spomínanej Hodvábnej ceste.
Navštívime spolu SAMARKAND, BUCHARU, púštnu oázu CHIVU a hlavné mesto TAŠKENT.
Uvidíme mešity, minarety, kupoly ozdobené nádhernými orientálnymi vzormi z majoliky a keramiky. Budeme nakupovať na starobylých orientálnych bazároch - napríklad aj exotické ovocie a zeleninu, sušené plody a oriešky. Ale dáme si aj poriadnu dávku pravého gastronomického zážitku a to ešte neviete nič o pravej uzbeckej kuchyni - plove, dimlame, lagmane, šalátoch - už teraz by sa vám mali zbiehať slinky.

1. deň
Odlet do Uzbekistanu
Stretneme sa poobede na letisku, kde začína náš zájazd do Uzbekistanu - do Orientu a sveta ako z rozprávky 1000 a 1 noci.
Letíme do Istanbulu, kde prestúpime na linku do Urgenču (Uzbekistan).    

2. deň
CHIVA - oáza v púšti
Po prílete do Urgenču nás čaká krátky transfer do mesta CHIVA (UNESCO) - starého sídelného mesta emirátu. Oázy na rozmedzí púšte Kyzylkum a Karakum, ktorá sa zachovala v pôvodnej historickej podobe. Ubytovanie sa v hoteli.
Hneď po ubytovaní začneme spolu so sprievodcom spoznávať a obdivovať opevnené vnútorné mesto Ičan-Kala a jeho pamiatky: mešitu Džuma, citadelu Kunya-Ark, minaret Kalta-minor, ktorý nebol dokončený a malo z neho byť vidieť až do Buchary, mauzóleum Seida Allaudinna, mauzóleum Pachlavana Mahmuda, palácový komplex s háremom Taš-chauli, madrasu Kutlug-Murad-Inak...
Zdá sa vám, že sa vám už z toho pletie jazyk a krúti hlava? Nevadí, v skutočnosti je to všetko ešte krajšie a zaujímavejšie. Všade striedma ale nádherná architektúra s minimalistickou keramickou výzdobou a jedna kupola s nádhernou modrou keramickou výzdobou. A samozrejme zaujímavé bude uvidieť aj pohrebisko, kde sa dosť netradičným spôsobom pochovávali miestni obyvatelia. A ešte jedno miesto navštívime - hárem v paláci Taš-chauli, kde žil emir so svojimi 4 manželkami a svojim háremom. Ako spolu nažívali a ako bol hárem usporiadaný, sa dozviete práve tu. 
Podvečer zažijeme neskutočnú romantiku priamo na hradbách starobylého mesta - západ slnka nad púšťou.  A práve pre tieto momenty je potrebné byť v ozajstnej oáze v púšti a vychutnať si život plným dúškom. 
Spoločná večera (v cene je plná penzia).

3. deň
Cez púšť ako karavána priamo do Buchary
Po raňajkách nasleduje transfer cez rieku Amudarja a ďalej cez púšť Kyzylkum (Červený piesok). Cesta bude výnimočná, lebo ideme po stopách slávnych karaván, ktoré viezli striebro, hodváb, papier, koreniny a iné vzácne tovary. Ako to celé fungovalo sa dozviete práve cestou do Buchary. Cestovanie si skrátime fotením v púšti, rozprávaním, ako sa v Uzbekistane žije a žilo. Počas jednej zo zastávok v púšti si dáme obed. 
Po obede pokračujeme ďalej, porozprávame sa aj o vysychajúcom Aralskom jazere a o príčinách vzniku tejto ekologickej katastrofy.
Po príchode do Buchary sa ubytujeme a trochu si oddýchneme.
Podvečer nás čaká prvé zoznámenie sa z mestom, prejdeme sa po starobylom námestí Lab-i-hauz.
Spoločná večera.

4. deň
BUCHARA - srdce obchodu na Hodvábnej ceste
Hneď zrána po raňajkách začneme spoznávať nádhernú Bucharu - mesto právom zapísané do zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Ak by sme mali charakterizovať Bucharu, tak sa to jedným slovom ani nedá. Mesto bolo križovatkou karaván, tu sa tovary vyložili v karavánseraji (čítaj sklade karaván), obchodníci svoj tovar predávali a ďalší tovar kupovali, aby mali na ďalšej prestávke počas cesty čo predávať. A tento obchodnícky duch sa tu zachoval dodnes. Práve tu v Buchare je autentická tržnica, kde si nebudete vedieť vybrať, čo si zo sebou zobrať na pamiatku. A práve preto vám príde vhod malá útulná čajovňa, kde vám nalejú uzbecký zelený čaj, ktorý vás posilní, ale aj uvoľní vašu myseľ a vy budete môcť ďalej vstrebávať neuveriteľne zaujímavú históriu tohto nádherné mesta na ceste karaván.
Čo nás tu čaká?
Pozrieme si spolu námestie Lab-i-hauz, kľukaté uličky starej židovskej štvrti, ktorá je zachovalá a autentická dodnes. Budeme obdivovať mešitu Magok-i-Attár – najstaršiu mešitu, ktorá sa v strednej Ázii zachovala! Veľkú mešitu (mešita Kalyan) so 47 m vysokým minaretom Kalyan; madrasy Ulugbeka Abdul Azíz Chána; mauzóleum Ismaila Samániho, zakladateľa dynastie Samánovcov; Ayubov prameň (Jóbov prameň). Vzory na modrých keramických kupolách, ale aj bohatej výzdobe stien sú jednoducho prenádherné a neopakovateľné a vyrážajú dych. 
Poobede navštívime aj mestskú pevnosť Ark, ktorá bola po stáročia sídlom bucharských vládcov.
A v podvečer si užijeme folklórne vystúpenie uzbeckého súboru (je v cene zájazdu).
Po vystúpení spoločná večera v miestnej reštaurácii. 

5. deň
Buchara - prímestské sídlo emirov, naučíme sa variť plov a večerný transfer rýchlovlakom do Samarkandu
V tento deň ešte navštívime nádhernú prímestskú rezidenciu Satorai-mohi-hoza, kde žili bucharskí emirovia. Po návšteve skvostnej rezidencie sa ešte naučíme variť najlepší  PLOV - typické uzbecké jedlo, ktoré by sme mohli nazvať aj takým rizotom. Plov bude aj súčasťou nášho obedu.
Samozrejme ostane čas aj na nákupy a potulky miestnym bazárom.
V podvečer nás čaká transfer rýchlovlakom do Samarkandu. Večerný príchod do Samarkandu a ubytovanie sa v hoteli.

6. deň
SAMARKAND - hlavné mesto Tamerlánovej ríše, ďalšia zastávka na Hodvábnej ceste
Tento deň bude venovaný Samarkandu, ktorý bol taktiež právom zapísaný do zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Toto mesto si pamätá časy Alexandra Macedónskeho (pod názvom Marakanda) a bolo hlavným  mesto stredovekej ríše Amira-Timura (Tamerlána) a jeho následníkov.
Naše prvé kroky povedú na centrálne námestie mesta - námestie Registan (Piesočné námestie) tvorené 3 ikonickými stavbami: madrasou Ulugbeka, madrasou Sher-Dor a madrasou Tilya-Kori. Súčasťou Tilya-Kori, je aj mešita s nádhernou zlátenou vnútornou výzdobou. Zlatá mešita je najmaldšou stavbou v komplexe Registan a pri pohľade na jej vnútornú výzdobu sa vám po ďalší krát podlomia nohy a vaše oko ohúri množstvo zlatej výzdoby, ktorá tvorí typické dekorácie strednej Ázie. Bola dokončená v roku 1660 na príkaz Yalangtusha Bahadura. Súčasťou výzdoby je aj optická ilúzia, na ktorú vás upozorníme práve na mieste...
Námestie Registan je považované za jedno z najkrajších na svete. A tu sa vám opäť podlomia nohy, lebo tento architektonický skvost je neuveriteľný a monumentálny.
Mesto Samarkand je plné pamiatok spojených s menom Tamerlána - uvidíme jeho rodinnú hrobku Gur-e-Amir a aj mešitu Bibi-Hanum.
Počas spoznávania bude čas aj na obed a pravú uzbeckú kávu varenú v džezve. Poobedňajší relax.
Večer prechádzka k veľkolepo nasvietenému námestiu Registan a spoločná večera.

7. deň
Taškent - Kamenné mesto
Dnes si "odskočíme" do hlavného mesta. Ráno nás čaká transfer rýchlovlakom zo Samarkandu do  TAŠKENT-u
Po príchode do hlavného mesta Uzbekistanu začneme prehliadku starobylého mesta. Navštívime Kukeldašovu madrasu, stredoveký architektonický komplex Chasraty Imam, námestie Mustakillik (Nezávislosti), knižnicu s údajne najstarším výtlačkom koránu na svete, ale aj mestský palác veľkokniežaťa Nikolaja Konstantinoviča Romanova - vnuka Mikuláša I., synovca Alexandra II. a bratranca Alexandra III.
Samozrejme, že nevynecháme ani nádherné taškentské metro a  návštivíme trh Čor-Su - veď orientálne uzbecké bazáre nemajú vo svete páru.
Návrat večerným vlakom do Samarkandu.

8. deň
Pokračujeme v spoznávaní Samarkandu.
Vystúpime po schodoch komplexu Shah-i Zinda, aby sme obdivovali architektúru pohrebiska, ktorého stavby sú datované do obdobia 9.-14. storočia.
Budeme obdivovať obrovský do skaly vytesaný sextant v Ulugbekovej hvezdárni. Ulugbek - Tamerlánov vnuk bol vládcom Samarkandu, ale svet ho pozná predovšetkým ako astronóma a matematika. S jeho obdivuhodnými vynálezmi a objavmi sa zoznámime práve tu.
Vyberieme sa na nákup na miestny trh - bazár Siab, kde sa budeme môcť ponoriť do atmosféry orientálneho trhu. 
Výrobňa ručného papiera - áno aj takúto raritu máme na našej ceste.  Navštívime túto autentickú manufaktúru za mestom, v ktorej vyrábajú ručný papier z vlákien morušovníka, lisujú rôzne oleje, vyrábajú keramiku. 
Cestou späť do mesta sa ešte zastavíme pri hrobke starozákonného proroka Daniela.
Ak budete mať záujem, je možná degustácia uzbeckých vín a koňakov - za doplatok na mieste. 
Spoločná večera.

9. deň
Voľný deň (*pri 9-dňovom zájazde odlet domov)
Počas voľného dňa si môžete užiť atmosféru Samarkandu individuálne a nakúpiť posledné suveníry na trhu Siab. V prípade záujmu si spolu môžeme pozrieť historickú kupeckú štvrť z druhej polovice 19. storočia, vrátane katolíckeho kostola sv. Jána Krstiteľa, prípadne dať si pohár piva v pivárni Bočka, ktorá čapuje pivo miestneho pivovaru Pulsar. Pivo je vyrábané technológiou z Česka pod dohľadom českého sládka.

*pri 9-dňovom zájazde naše putovanie po mestách Hodvábnej cesty končí - v skorých ranných hodinách nás čaká odlet zo Samarkandu cez  Istanbul domov.

10. deň
Odlet domov
Naše putovanie po mestách Hodvábnej cesty končí - v skorých ranných hodinách nás čaká odlet zo Samarkandu cez  Istanbul domov.

------------------------

Cena zahŕňa:

medzinárodnú letenku v ekonomickej triede s podpalubnou batožinou 20 kg ;
ubytovanie: 8 (7) x v 3* hoteloch – v izbách s vlastným príslušenstvom (WC, sprcha) a klimatizáciou (2 noci – letecké transfery do destinácie a z destinácie)
stravovanie: 8 (7) x plná penzia (raňajky, obed, večera);
transfery: autobusový transfer Chiva – Buchara, transfer rýchlovlakom Afrosiyob Buchara – Samarkand a Samarkand – Taškent a späť;
všetky vstupy podľa programu zájazdu;
prehliadky s miestnym sprievodcom + delegát CK ma3oska travel;
folklórny večer v Buchare;
workshopy podľa programu;
pitný režim – voda denne 0,5 litra/osoba a typický uzbecký čaj na posilnenie;
poistenie CK voči úpadku.

Cena nezahŕňa:
poistenie účastníkov zájazdu – vieme zabezpečiť v CK. Sme zmluvný partner Uniqa pojišťovny, a.s.:
- cestovné poistenie – poistenie liečebných nákladov (vzťahuje sa aj na Covid-19),
- poistenie storna zájazdu,
transfer na / z letiska Budapešť (Viedeň);
príplatok za jednolôžkovú izbu;
sprepitné pre miestnych vodičov a sprievodcov 20,00 eur (platí sa sprievodcovi na mieste);
možnosť ubytovania v izbe vyššieho štandardu, resp. v 5* hoteli podľa požiadaviek a aktuálnej ponuky;
všetko, čo nie je zahrnuté v časti „cena zahŕňa“.


PODMIENKY VSTUPU DO KRAJINY:
cestovný pas platný aspoň 6 mesiacov po návrate z krajiny
nevyžaduje sa očkovanie proti Covid-19, ani PCR (AG) testy
—————————————————
Zájazd začína a končí na letisku Budapešť (Viedeň).

CK ma3oska travel si vyhradzuje zmenu poradia dní/programu.

Minimálny počet účastníkov zájazdu: 10 osôb

 

„Cestovanie je jediná vec, ktorú si kúpiš a spraví ťa bohatším.“ ~ neznámy autor

Facebook Elegance Travel Instagram Elegance Travel

Zasielanie noviniek

Sme členom združenia

Partneri