Sokotra, Jemen - 20 rokov skúseností

/uploads/usr/10908/zajazdy/jemen/socotra-andrew-svk.jpg Sokotra. Raj na zemi, ktorý si stále drží svoje prírodné bohatstvo. Jedna tretina všetkej flóry sú e Nespútaná príroda, ktorá si žijem svojím endemickým životom Nasadneme do našich 4x4 jeepov a vydáme sa objavovať krásy ostrova Noci na pláži budú vyzerať aj takto. Obklopený pieskovými dunami Tešíte sa na takýto každovečerný výhľad? Stromy dračej krvi sú naozaj jedinečným pokladom tohto ostrova Východ slnka si užijeme aj s výhľadmi na stromy Dračej krvi Neskutočná flóra nás bude sprevádzať naprieč celým ostrovom Raňajky, obed aj večera zabezpečená našimi kuchármi, s takýmito výhľadmi Púšť na ostrove. Zažili ste niekedy niečo podobné? Výhľady ako z iného sveta Takéto pohľady sa nám budú naskytať neustále Blankytne modré more a neporušená príroda. Okúpete sa aj v mori aj v oceáne? Rybolov je stále najrozšírenejšie povolanie na ostrove. Čerstvé ryby a morské plody budú na našom je Zájdeme aj trošku ďalej ako vedie cesta. Predsalen, sme lovci zážitkov! Miestni obyvatelia nám budú zabezpečovať rôzne výlety Snehobiele pieskové duny, ktoré končia plážou. Toto je Sokotra!
Destinácia: Jemen, Hadramaut, Socotra (ostrov)
Kód zájazdu: 1333020
Cena od: 2 450 €
Príplatky od: 2 155 €
Poznávacie zájazdy

Výber termínu

21.10.2024 10 dní First Minute 2 450 € +2 155 € odlet: Viedeň letecká
18.11.2024 10 dní First Minute 2 450 € +2 155 € odlet: Viedeň letecká
06.03.2025 10 dní First Minute 2 450 € +2 155 € odlet: Viedeň letecká
20.03.2025 10 dní First Minute 2 450 € +2 155 € odlet: Viedeň letecká
10.04.2025 10 dní First Minute 2 450 € +2 155 € odlet: Viedeň letecká
28.04.2025 10 dní First Minute 2 450 € +2 155 € odlet: Viedeň letecká
25.09.2025 10 dní First Minute 2 450 € +2 155 € odlet: Viedeň letecká
13.10.2025 10 dní First Minute 2 450 € +2 155 € odlet: Viedeň letecká

Popis zájazdu

Sokotra. Úlomok superkontinentu Gondwana či ostrov, s ktorým sa spájajú bizarné príbehy o stromoch, ktoré obsahovali dračiu krv či tých, ktoré vyrastali z uhorky. Polopúštna Sokotra má bohatú a jedinečnú flóru a faunu s viac ako tretinou rastlín, ktoré sa nikde inde na svete nenachádzajú. Objavte s nami ostrov, ktorý ročne navštívi iba 3 000 ľudí z celého sveta a konflikt v Jemene sa ho vôbec nedotkol. Ľuboš Fellner sprevádza túto expedíciu osobne v máji.

1. deň:
Odlet z Európy do Abu Dhabí, hlavného mesta Spojených Arabských Emirátov, kde prespíme v hoteli a na druhý deň sa skoro ráno vyberieme na letisko, aby sme odleteli na bájny ostrov Sokotra, ktorý stále patrí Jemenu. 

2. deň:
Jediná letecká spoločnosť lieta na ostrov Sokotra. Každoročne zverejnia termíny kedy sa bude letieť a my máme kúpené letenky. Po pristáti v hlavnom meste Hadiboh sa stretávame s našimi miestnymi partnermi, ktorí nás zoberú do tradičného Sokotského domu, kde sa zoznámime s celým tímom a po krátkom brífingu vyrážame na cestu. Naša cesta vedie na západ. Lagúna Detwah je chránená oblasť nachádzajúca sa na sútoku Arabského mora a prúdov Indického oceánu. Lagúna má úžasný ekosystém zdobený bielym piesočnatým jazykom, ktorý obklopuje teplé tyrkysové vody zálivu na jednej z najkrajších pláží na svete. Dedina Qalansiya sa nachádza na severozápadnej strane a je druhým najväčším osídlením na ostrove. Stratíme sa v úzkych uličkách, stretávame priateľských ľudí a veľa zvedavých detí. Popoludní sa môžete pripojiť k fascinujúcemu výletu na najvyšší vrchol okolia. Toto považujeme určite za jeden z najkrajších pohľadov na ostrov. Večera a prenocovanie v Lagúne Detwah.

3. deň:
Aký je to pocit zobudiť sa na tak odľahlej a idylickej pláži? Odvezieme sa do prístavu Qalansiya s rybárskymi loďami a jeho živým trhom. Ak ste vášnivý rybár, Sokotra je rybársky raj. Čaká nás ďalšie dobrodružstvo! Veľkolepá plavba loďou popri útesoch západného pobrežia smerom k pláži Shoab, nás veľmi pravdepodobne odmení pozorovaním delfínov. Keď sa dostaneme na pobrežie Shoabu, vychutnáme si túto vzdialenú a neporušenú pláž a pripravíme sa znovu hodovať na chutných čerstvých morských plodoch, ktoré priniesli miestni rybári alebo ste ich chytili dokonca vy! Popoludní sa vrátime späť do prístavu a máme jedinečnú šancu plávať s delfínmi. Užite si posledný západ slnka na nekonečnom pieskovom brehu vychádzajúcom z kryštálovo čistej, plytkej vody. Večera a prenocovanie v Lagúne Detwah.

4. deň:
Opúšťame pobrežie a smerujeme k plošine Diksam, ktorá je skutočný domov stromov dračej krvi. Malé osady, ktoré sú ukryté okolo údolia, patrili kočovný beduínom od nepamäti. Prídu nás privítať na okraj rokliny a nám sa naskytne výhľad na najúžasnejšiu vápencovú časť celého ostrova. Budete sa cítiť ako v praveku. Pokračujeme jedinečne a zvláštne tvarovaným lesom Fermhin a dračie stromy všade okolo nás. Tu spoznáme ich slávnu živicu a jej zázračné vlastnosti, zatiaľ čo miestne deti hľadajú úkryt pod obrátenými dáždnikmi. Neviete čo tým myslíme? Uvidíte. Ako cesta klesá do Wadi Dirhum, ponoríme sa do hlbokej žulovej priepasti a nachádzame jedno z najväčších tajomstiev ostrova: oázu obklopujúcu sladkovodný bazén a prírodný tobogán. Večera a nocľah na plošine Diksam.

5. deň:
Odchádzame z centrálnych výšin a klesáme k južnému pobrežiu kde končí plošina a nám sa otvára dych berúci pohľad na Indický oceán. Náš cieľ je Aomak s jeho nepoškvrnenými bielymi plážami. Po obede navštívime miestne dedinky na našej ceste do jaskyne Dagub.  Táto jaskyňa má niekoľko veľmi zaujímavých skalných formácií a domáci ju už dlho používajú na rituálne účely a počas monzúnovej sezóny v nej chránia dobytok. Popoludnie je venované ďalšej úžasnej veci: púšti na ostrove. Vzhľad Zahekových oslepujúcich bielych pieskových dún poteší aj tých najskúsenejších saharských cestovateľov. Šplhať, kĺzať, meditovať a túlať sa pri úžasnom výhľade pred západom slnka. Cesta pokračuje do neďalekej chránenej oblasti Dihamri. Je to jeden z najbohatších koralových útesov na celom súostroví. Šnorchlovanie je tu viac ako odporúčané. Morský život je tu naozaj výnimočný. Pre skúsenejších je tu možnosť požičať si potápačskú výstroj a ísť sa potápať k množstvu potopených vrakov. Večera a spánok na pláži Dihamri.

6. deň:
Cesta na východnú časť ostrova poskytuje prvé pohľady na jedinečné územie Sokotry. Prechádzame cez lokálne dedinky a užívame si pohľady na neporušené pláže a zvláštny rastlinný život. Ako sa blížime k nášmu cieľu, k pieskovým dunám Archer, sami uvidíte ten stret elementov kde sa pieskové duny preplietajú so sladkovodnými potôčikmi a spolu končia na pláži. Neskutočné! Užijeme si neporušenú pláž, oddýchneme si v tráve ale sa vyštveráme na masívnu dunu pre tie najlepšie výhľady? Rozhodnutie je na vás. Tu si užijeme večeru a ďalší krásny deň za nami.

7. deň:
Homhil je názov, ktorý si budete pamätať do smrti. Tu objímete stom dračej krvi prvýkrát v živote. Úzkou kozou cestou sa po hodine kráčania dostávame do chránenej oblasti Homhil. Uvidíte, že tá hodina stála za to! Zaplávame si v nádhernom prírodnom bazéne známom aj ako „nekonečný bazén“, ktorý je obklopený tou najnezvyčajnejšou flórou na planéte, s výhľadom na tyrkysový oceán pod nami. Homhil je domov viacerých endemitov. Viete kvôli čomu dostal strom názov Strom dračej krvi? Váš sprievodca to vie a prezradí to aj vám. Po tomto neuveriteľnom zážitku sa vrátime do Archeru na obed a popoludní si môžete alebo oddýchnuť, alebo podniknúť turistiku, alebo pôjdeme do tradičnej rybárskej dediny a ochutnáme tam tradičný sokotský chai. Večer znovu strávime na pláži Archer.

8. deň:
Wadi Kalissan je jeden zo skrytých zázrakov Sokotry. Naša cesta prechádza cez najodľahlejšie miesta na celom ostrove, kde zažijeme až skoro mimozemsky vyzerajúcu krajinu. Po približne polhodinovom klesaní do údolia nás cesta zavedie k úžasným tyrkysovým sladkovodným jazierkam, ktoré sú napájané malými vodopádmi a celá táto scenéria je zasadená do bieleho vápenca. Je to unikátne miesto na plávanie, potápanie, skákanie ale aj lezenie. Obed sa bude podávať na pláži Delisha. Poobede sa vydáme do Jemenskej nadácie na rozvoj Sokotry. Zistíme, ako sa nadácia stará o mladých ľudí žijúcich na ostrove. Užijeme si poslednú noc a Sokotre a na druhý deň sa s týmto jedinečným ostrovom rozlúčime. 

9. deň:
Po skorých raňajkách sa presunieme na letisko a vraciame sa do Abu Dhabí kde ešte strávime jedno poobedie a počkáme na náš skorý ranný let. Naše dobrodružstvo nám bude víriť v hlavách počas celej cesty domov. Nezabudnuteľná Sokotra

10. deň:
Vitajte naspäť v Európe.

 

„Cestovanie je jediná vec, ktorú si kúpiš a spraví ťa bohatším.“ ~ neznámy autor

Facebook Elegance Travel Instagram Elegance Travel

Zasielanie noviniek

Váš E-mail::

Informačná povinnosť prevádzkovateľa pri spracúvaní osobných údajov.

Sme členom združenia

Partneri